el camp de joc del rugbi a xv

Enceto una nova categoria anomenada normes XV , on hi aniré comentant les lleis del rugbi a XV, també anomenat Rugby Union.

El joc del Rugbi es regeix internacionalment per la International Rugby Board, que és l’entitat que, entre d’altres coses, organitza els mundials, gestiona els rankings dels països o manté actualitzades totes les normes del joc. Així doncs, pel que fa a la IRB, el rugbi consta de 22 lleis, mes o menys complexes que defineixen totes i cadascuna de les característiques de l’esport, sent-ne la primera, la anomenada Llei del terreny de joc.

Ja sabrem que l’objectiu del joc és conduir la pilota a la zona de marca, situada darrera els pals que tenen forma d’H. Si ens fixem en el terreny, observem que hi ha línies continues i discontinues, i que de discontinues n’hi ha de traç curt i de traç llarg.

Totes les línies tenen el seu sentit quan es coneixen les lleis per les quals estan pintades però, per començar, les més importants són: la línia divisoria del camp, situada al mig, les línies de cada banda, anomenades línies de toc -encara que tothom les anomena en francés línia de touche o line-out, en anglés- les línies de 22 metres, una a cada mig camp i les línies de d’assaig, on se situen els pals.

La llargada d’un camp de rugbi, des d’una línia d’assaig fins a l’altre no pot superar mai els 100 metres, però si que pot ser inferior.

Així, si tenim en compte que les línies de 22 metres i les de 10 metres des del mig del camp (les discontinues de traç llarg) són obligatories a tots els camps, vol dir que la distància màxima que hi pot haver entre elles és, com a molt de 18 metres, per sumar així els 50 metres a cada meitat. És per aixó que aquestes línies situades a 10 metres de la línia del mig camp se solen anomenar línies de 40 metres, perqué en un terreny el màxim de gran permés estarien situades a 40 metres. 

Si per raons d’espai el camp no pogués ser de 100 metres i s’hagés de sacrificar terreny de joc, el màxim possible serien 18 metres per banda, fent coincidir la línia de 22 amb la de 40, la qual cosa no seria gens habitual. 

Un petit video en francés sobre el terreny de joc aquí.

 

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: