puntuació del rugbi a xv

La llei de la puntuació estableix el valor dels punts aconseguits segons el tipus d’acció realitzat. En rugbi es pot puntuar de diferents maneres i és molt important per un equip saber quan s’ha d’arriscar per marcar d’una manera o ser més conservador i buscar punts d’una altre manera.

En general, els punts s’aconsegueixen mitjançant l’assaig, que consisteix en dipositar la pilota a la zona de marca, per darrera dels pals. És important que la pilota es dipositi de forma control.lada i sense que se’ns escapi en cap moment. Aquesta acció fa guanyar cinc punts i dóna dret a l’equip que ha marcat a realitzar un xut de transformació, que val dos punts i que s’efectua des de la vertical del lloc on s’ha marcat l’assaig. 

Un assaig de càstig, es produeix quan l’equip defensor comet una falta amb mala conducta, que de no haver-se produït hauria acabat amb l’assaig de l’atacant. També val cinc punts i també dóna dret a xut de transformació, a la vertical pel centre dels dos pals.

Un video sobre l’assaig en francés, aquí.

Una altre manera de puntuar és el Drop Goal -que no l’he sabut trobar al termcat. Consisteix en efectuar un xut de sobrebot i que la pilota passi entre els pals. Val dos punts. En partits on la defensa és molt dura de travessar, una bona opció pot ser crear un petit espai on un jugador amb bon peu pugui intentar fer un Drop Goal. Molts partits s’han guanyat per un Drop Goal oportú a l’últim segon.

Quan l’equip defensor comet alguna infracció sancionable, una de les opcions que té l’equip atacant és la de xutar a pals per aconseguir dos punts. L’equip atacant pot escollir entre xutar i potser, aconseguir els dos punts o arriscar-se i buscar l’assaig tot jugant a la mà, o demanant melé ordenada o xutant a Touche, però això ja ho veurem més endavant.

Finalment, la llei de les puntuacions regula com s’efectuen les transformacions i altres situacions especials, de les quals en destaco una de curiosa: si en un xut a pals, la pilota passa pel mig, però el vent la fa tornar al camp, els punts són valids. Extranya, aquesta llei, però mireu, mireu…

 

2 Responses to puntuació del rugbi a xv

  1. Anònim ha dit:

    k wai

  2. anonim ha dit:

    ma ajudat molt

A %d bloguers els agrada això: