La pilota

Us heu preguntat mai per què la pilota de rugbi és ovalada? La Llei de la pilota de rugbi a 15 n’estableix les mides reglamentàries i el pes, però no ens explica pas perqué té aquesta forma tan curiosa. La popular marca de pilotes Gilbert, en té la culpa.

A la web del fabricant n’expliquen la història i pel que s’hi diu, en William Gilbert, que tenia una sabateria al costat de l’escola de Rugby -on feia poc que havien decidit jugar a una altre cosa que no era fútbol- havia començat a fabricar a la seva manera una nova classe de pilotes per als nois. 

En William feia les seves pilotes amb làmines de cuir per a la part externa i bufetes de porc inflades a pulmó per a les càmeres internes. Això feia que el producte final no fos esfèric, sinó més aviat una mica oval.

Actualment, de pilotes de rugbi n’hi ha de moltes mides i tamanys i són diferents depenent de si es juga a Rugbi a quinze, a tretze, a futbol australià, o a Touch, per exemple. Cada modalitat té la seva pilota especial.

Així, les pilotes del rugbi a tretze són més allargades que les del rugbi a quinze, ja es prioritza el joc a la mà enlloc dels xuts, en canvi al rugbi a quinze, si es presenta la oportunitat de xutar s’aprofita i per tant les seves pilotes han d’anar més be per ser xutades.

 

 

 

Un altre interessant article sobre la història de la pilota de rugbi.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: