La formació tretzista

Ja hem vist (aquí i aquí) com es diuen les posicions dels jugadors del rugbi a quinze i quina funció desenvolupa cadascú. Haviem deixat els backs tretzistes per un altre dia i avui en farem un petit apunt.

Al rugbi a tretze, la numeració dels jugadors no es correspon amb la numeració del rugbi a quinze, sinó que està girada de dalt a baix respecte d’aquesta. Al tretze, els backs duen els dorsals de l’1 al 7 i els davanters, del 8 al 13.

Haviem comentat que la melé tretzista és de sis homes, enlloc de vuit, ja que els dos terceres linies exteriors, s’havien eliminat respecte del rugbi a quinze.

L’esquema que veiem, és la formació normal tretzista amb la seva corresponent numeració.

Els noms dels davanters i dels backs són practicament iguals que en rugbi a quinze. Les úniques diferències de nomenclatura les trobem d’una banda, en el tercera linia centre, el dorsal 13, que es diu Loose Forward o davanter dèbil i de l’altre en que el primer i segon centres,  el 3 i el 4, perden l’ordre i són simplement centres.

Les tasques que desenvolupen els davanters i els backs tretzistes varien considerablement respecte del rugbi a quinze, doncs la dinàmica del joc, tant en defensa com en l’atac, és prou diferent.

De fet, al tretze, tothom ha de tenir, en general, bona técnica de mans, ja que a qualsevol li pot tocar actuar de mig d’obertura (el 7) en un moment donat del joc, i en canvi al quinze aquesta tasca la sol fer sempre un mig d’obertura especialitzat (el 9).

Aquí teniu un petit recull de les normes del tretze.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: