Servei de toc

Quan la pilota surt del terreny de joc pels laterals, el joc s’ha de reiniciar amb el servei de toc, que és com s’anomena al servei de banda del rugbi.

Haurem vist alguna vegada com, en el servei de toc, els jugadors dels dos equips es disposen al.lineats els uns davant dels altres perpendicularment amb de la línia de banda, mentre un altre, des de fora del terreny de joc els llença la pilota, just pel mig de les dues línies. 

Doncs be, avui veurem una mica per sobre com funciona aquesta part del joc:

Per començar, val a dir que només que la pilota toqui la línia lateral ja es considera que ha sortit del camp. També és fora si el que porta la pilota toca la línia, ni que sigui una mica, o be si un jugador ha estat empés o arrossegat a fora. La pilota passa a ser de l’equip que no la tenia.

Seguim. El servei de toc el realitza l’equip que no tenia la pilota, que a més, té l’avantatge de saber el tipus de passada que farà -curta, mitja o llarga- i per tant té moltes més probabilitats de guanyar-ne la possessió, però amb tot, l’equip contrari també pot obtenir-la, si sap llegir be el tipus de servei es farà.  

En el rugbi és molt important que la pilota estigui ben lluny de la pròpia zona d’assaig i per això, si un jugador es troba a prop de la seva zona de marca i els contraris el pressionen, el que farà probablement serà xutar la pilota directament a fora, el màxim de lluny, malgrat que se’n perdi la possessió.

xut -tàctic- a Touche

Si un jugador vol xutar la pilota cap a fora per guanyar terreny, jugada tàctica molt emprada, cal que tingui en compte si es troba per davant o per darrera de la pròpia línia de 22 metres. Si es troba per darrera, és a dir, entre la zona de marca i la línea de 22, en xutar a fora, allà per on la pilota hagi sortit és per on s’efectuarà el servei de toc.

En canvi, si es troba per davant de la línia de 22, en xutar a fora, la pilota ha de botar abans a dins del terreny de joc i després sortir, per qué el servei de toc es faci des del punt de sortida. Si no bota abans dins de terreny de joc, el servei de toc es farà des d’on el jugador havia xutat, i per tant no haurà guanyat gens de terreny.

Jugadors que intevenen al servei de toc

Si ens fixem en els jugadors que estan a l’alineament del servei de toc, veiem que són els davanters, que ja haviem vist com es disposaven a la melé, anteriorment. 

El jugador que efectua el servei és el talonador(2).

Els jugadors 4,5 i 8, és a dir els dos segones linies (4 i 5) i el tercera línia centre ( 8 ) són els especialistes en saltar per capturar la pilota.

La resta, o sigui, els dos pilars (1 i 3) i els  terceres línies ala ( 6 i 7 ) són els que ajuden als saltadors, en el que es coneix com l’ascensor, acció que acostuma a ser bastant espectacular per l’alçada que poden arribar a assolir. 

El mig de melé(9) es situa per darrera dels seus homes i segons la jugada servirà per connectar una passada cap a la resta backs, que s’han de situar 10 metres per darrera de la línia d’al.lineament.

Per acabar, aquí teniu la llei que regula els serveis de toc, i un video en francés molt explicatiu sobre el tema.  

Advertisement

6 Responses to Servei de toc

  1. […] Quan la pilota surt del terreny de joc, enlloc de fer el servei de toc normal, que vam veure l’altre dia, un jugador pot fer un servei ràpid, és a dir, sense esperar que es formi […]

  2. […] amb només tretze jugadors i simplificar una mica les normes per guanyar en espectacularitat. El servei de toc fou una de les primeres normes que es va […]

  3. […] cas, els All Blacks han decidit que la falta la resoldran amb un xut franc directe a fora amb servei de toc favorable, però podrien haver escollit altres opcions. Això de les faltes i com es juguen però, […]

  4. […] a fora amb servei de toc favorable. Aquesta opció consisteix en xutar la pilota directament a fora, sent el servei de toc […]

  5. […] de la vintena que hi ha: la llei 6 referent als arbitres, la llei 17 del mol, llei 19 del toc i servei de toc, llei 20 de la melé i la llei 22 dels pals de racó. Val a dir que moltes de les variacions […]

  6. […] estàtiques, quan la pilota està aturada o disputant-se (melé ordenada, melé epontània, mol, servei de toc i els […]

A %d bloguers els agrada això: