La melé espontània

Una melé espontània es produeix quan la pilota ha quedat deixada a terra, generalment després d’un placatge o mol enfonsat involuntàriament i hi ha com a mínim un jugador de cada equip que, estant d’empeus voldrien fer-se amb ella.

Els jugadors que estiguin al terra en començar la melé espontània no poden intervenir-hi. Només els que estan drets poden i, sobretot, la pilota no es pot tocar ni agafar amb la mà. Si algú ho fa l’arbitre li assenyalarà falta. A una melé espontània, la pilota només pot ser rasclada amb el peu, per obtenir-ne la possessió. 

Els companys d’ambdos equips es poden afegir a la melé espontània, però només si ho fan ordenadament i entrant des del darrera de l’últim home. No s’hi val entrar pels costats, ni en diagonal. Els arbitres també ho castigaran amb falta. 

Generalment l’equip que afegeix més jugadors a la melé espontània acabarà aconseguint la pilota, doncs faran més força per apartar o, literalment, netejar de jugadors rivals la pilota.

Només es podrà agafar la pilota un cop hagi estat rasclada i control.lada, i es trobi al cantó dels jugadors que l’han guanyat. Normalment a una melé espontània, la pilota va sortint poc a poc de dins de la munió d’homes a mida que va sent rasclada.  

Les melés espontànies passen molt sovint al rugbi. Molts equips forts tenen una forma d’avançar basada en la melé espotània i sortir ràpidament tant pel costat tancat com per l’obert, tot i anant a buscar el següent placatge i melé espontània. Així fins arribar a la zona d’assaig.

La melé espontània al Petit cours de rugby, en francés.

Llei oficial de la melé espontània, aquí

I finalment, no em puc estar de posar un video amb la contundència dels All-Blacks, a l’hora d’afegir-se a les melés espontànies:

Per cert, fixeu-vos com l’arbitre otorga la llei de l’avantatge, tot dient: Advantage Blacks!, ja que un jugador irlandés ha posat la mà per tocar la pilota. Observem com després atura el joc perqué la sortida dels All-Blacks no li ha semblat prou favorable. En aquest cas, els All Blacks han decidit que la falta la resoldran amb un xut franc directe a fora amb servei de toc favorable, però podrien haver escollit altres opcions. Això de les faltes i com es juguen però, ja ho veurem un altre dia amb més detall. 

One Response to La melé espontània

  1. […] l’altre, les fases estàtiques, quan la pilota està aturada o disputant-se (melé ordenada, melé epontània, mol, servei de toc i els […]

%d bloggers like this: