El fora de joc

Avui veurem, una mica per sobre, el fora de joc del rugbi a quinze.

Per entendre’l, en general, podem pensar que la pilota defineix una línia imaginària paral.lela a la del mig camp, que el divideix en dues parts. Si un jugador atacant es troba per davant d’aquesta línia està fora de joc, però això no vol dir que el joc s’aturi per falta. El jugador no ha d’intervenir en la jugada i ha d’intentar tornar a posar-se en joc.

Al rugbi, però, cal distingir tres situacions possibles durant el joc. Totes tres amb la seva particular forma per al fora de joc.

Fase dinàmica

D’una banda, la fase dinàmica, que és quan la pilota està en moviment i en possessió d’un equip, principalment durant el joc a la mà i on, efectivament la pilota defineix la línia de fora de joc. En aquest cas, un jugador que estigui per davant de la pilota, fa ben poca feina, doncs si intervé en la jugada, probablement el castigaran amb falta per obstrucció o si un company li passa la pilota, llavors serà una passada endavant. Els jugadors atacants sempre s’han de situar per darrera de la pilota.

Moltes vegades haurem vist com un jugador efectua un ciri o un xut a seguir durant la fase dinàmica. En aquests casos, només els jugadors que estaven darrera del xutador estan en joc. 

Els que estaven davant del xutador estan fora de joc encara que la pilota els depassi i mentre la pilota sigui a l’aire, el xutador -o algún jugador que estigui en joc- pot posar-los en joc de nou si es desplaça endavant fins a situar-se a la seva alçada -o també els que estan fora de joc poden recul.lar fins on està el xutador.

Es a dir, quan un jugador xuta la pilota endavant, mentre no la toqui un jugador contrari, la línia de fora de joc la defineix ell. Per això la majoria de vegades que un jugador xuta la pilota, automàticament comença a correr cap endavant,  per posar en joc els seus companys.

Fases de conquesta

Per contra, hi ha les fases de conquesta, que són aquelles situacions en que la pilota encara no és de cap equip i tant pot ser guanyada pels uns com pels altres. Per exemple, la melémelé espontània o el servei de toc són fases de conquesta. En aquests casos però, no és la pilota la que regeix el fora de joc, sinó que es crea un espai imàginari per al fora de joc. Fixem-nos que el mol, tot i semblar una fase dinàmica, té espai de fora de joc, enlloc de línia de fora de joc i per tant es considera fase de conquesta.   

Fora de joc durant la melé. Els talons dels terceres línies centrals dels dos equips defineixen l’espai de fora de joc.

Fora de joc durant el mol o la melé espontània. De nou, els talons dels jugadors més endarrerits definexen l’espai de fora de joc.

Fora de joc durant el servei de toc. L’espai es de 20 metres, 10 a banda i banda de la línia de servei de toc. Només els davanters i el mig de melé (9) poden estar dins l’espai. Els altres backs han de ser fora.

Xuts amb pilota morta

Hi ha una tercera situació on també es pot estar fora de joc, que és durant els xuts on la pilota és morta. Aquest casos són tots aquells en que el xutador efectua el xut, amb el joc aturat, per exemple, un xut de càstig per una falta, o un xut de transformació per un assaig, o un xut franc per una parada al vol o el mateix servei de centre.

La defensa s’ha de situar en aquests casos a una certa distància del xutador, o dins la zona de marca, en el cas dels xuts a pals.

 

El fora de joc explicat per TV5Monde.

Llei oficial del fora de joc del rugbi a quinze, explicada amb molts més detalls.

7 Responses to El fora de joc

 1. josep ha dit:

  Hola,

  no se com és diu la jugada, però quan la pilota està a terra i hi han molts jugadors, dels dos equips, a sobra de la pilota, on és la línia de fora de joc?

  gràcies!

 2. rugbipensador ha dit:

  Et deus referir a la melé espontània, que en anglés es diu ruck. La línia passa pel taló del jugador de la melé més endarrerit. Els jugadors que es vulguin afegir a la melé espontània ho han de fer per darrera d’aquest. Si ho fan en diagonal o pels costats és il.legal.

 3. jb ha dit:

  el ruck és de les jugades on més em costa de veure el fora de joc.

 4. rugbipensador ha dit:

  No ets l’únic a qui li costa. L’arbitre ha d’estar molt a sobre, ja que no sempre hi ha les càmeres per veure-ho.
  Aviat parlaré de les ELV ( variacions de lleis experimentals), que són una serie de modificacions a les normes, i una d’elles és sobre el fora de joc al ruck: Quan es formi un ruck, els jugadors de la defensa s’hauran de retirar 5 metres endarrera per no ser fora de joc -cosa que recorda molt al rugbi a xiii i per això no agrada a tothom…

 5. […] el tema estrella és, sens dubte, la melé. Haviem vist quan parlavem del fora de joc, que a la melé es creava un espai de fora de joc, determinat pels talons dels últims homes dels […]

 6. […] fem memòria recordarem que el rugbi es juga en diferents fases. D’una banda la fase dinàmica, que és […]

 7. […] un parell de jugades arbitrades fatalment, però que ens poden ajudar a entendre una mica més el fora de joc del rugbi. El partit és de rugbi lliga, però la idea es pot aplicar també al rugbi a […]

A %d bloguers els agrada això: