Com es llegeix la classificació de rugbi?

Fa un temps vam veure com es puntuava als partits de rugbi a quinze i de tretze. Avui veurem més puntuacions, però les de la classificació.

Normalment els campionats de rugbi consten de dues fases, una fase regular, amb partits a casa i a fora, tots contra tots i amb  un sistema de puntuació concret i una segona fase, on els millors equips de la fase regular s’enfronten en el.liminatòries per determinar el vencedor final.

Classificació al Rugbi a XV

El sistema de puntuació més acceptat per les fases regulars dels diferents campionats del món de rugbi a quinze, és el de punts de bonus

Aquest sistema, que es va proposar per primera vegada al National Province Championship de Nova Zelanda, l’any 1995, i que es popularitzà a nivell mundial a partir del Mundial de rugbi del 2003, consisteix en que, a banda dels punts per guanyar o empatar un partit, es poden aconseguir punts extres, que se sumen als primers, tot premiant el treball defensiu o ofensiu fet per un equip.

Per un cantó hi ha els punts per guanyar o empatar. Aquest sistema atorga 4 punts a l’equip vencedor o be, 2 punts per a cada equip en cas d’empat. Si un equip perd no guanya cap punt per aquesta via.

Per altre banda, es pot sumar un punt extra si s’aconsegueixen, durant el partit, 4 assaigs o més, tant si després es guanya com si es perd i, en el cas que es perdi, encara es pot aconseguir un punt més si la diferencia és de 7 punts o menys. Es a dir que un equip pot guanyar 2 punts, tot i perdre el partit o un altre es pot endur fins a 5 punts, si guanya i marca, a més, molts assaigs. 

Naturalment, el sistema de puntuació no és una norma rígida i pot variar segons les diferents federacions. Per exemple, enguany tinc entés que la Federació Francesa de Rugbi ha introduït una variant a aquest sistema que no permet a l’equip que perdi d’endur-se el punt de bonus per aconseguir 4 assaigs o més i, ara que hi penso, el famós torneig de les 6 nacions, no té sistema de punts de bonus, sinó que atorga 2 punts per victòria i només un punt en cas d’empat.

Rugbi a VII o sevens

Alguna vegada hem comentat que el sevens és molt similar al rugbi a XV, però amb un joc molt més obert i ràpid i per tant més propens a que hi hagi molts assaigs. No s’usa, en general, el sistema de puntuació per bonus, sinó que es fa servir el de 2 punts per victòria i un per l’empat.

Rugbi a XIII

La majoria de les competicions no usen el sistema de punts de bonus, per exemple, la Super League no ho fa, sinó que com en el cas del sevens, s’atorguen dos punt per la victòria i només un en cas d’empat.

No obstant, enguany les lligues inferiors angleses, han adoptat el format 3-2-1, és a dir, 3 punts per victòria, 2 punts en cas d’empat i un punt en cas de perdre per 12 o menys punts, l’equivalent a tres assaigs (de 4 punts, com sabrem).

     

 

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: