Ja tenim Ve baixa catalana!

Molts us preguntareu què és això de la Ve tretzista. Us en faig cinc cèntims: es tracta d’un simbol distintiu del rugbi lliga.

Potser us haureu fixat que molts equips tretzistes duen a la part davantera de la samarreta una mena de Ve baixa dibuixada. És la Ve tretzista. No és obligatòria, però si molt tradicional.

Vaig comentar fa un temps l’origen obrer del rugbi a tretze. El rugbi dels obrers o dels pobres, que es deia de vegades. Doncs be, antigament les samarretes de rugbi amb el coll en forma pic o de Ve baixa eren més barates que les samarretes de rugbi amb el coll de camisa típic i per això els equips tretzistes anglesos les feien anar. Tant va ser així que el simbol V es convertí en un tret diferencial tretzista.

Amb el temps les samarretes es van perfeccionar i el preu ja no depenia del coll de la camisa, però el simbol ja s’havia popularitzat i va continuar existint, aquest cop però, en forma d’estampa a la samarreta.

I encara més. Actualment, a les fotografies oficials dels equips tretzistes, els jugadors es solen disposar en aquesta forma mítica. Ho fan per recordar l’origen humil de l’esport.

Així doncs, qui millor que la nostra humil selecció catalana tretzista, que tot just comença a caminar, per formar així? Amb humilitat, però amb ganes i amb coratge aquests nois arribaran molt lluny.

4 Responses to Ja tenim Ve baixa catalana!

 1. jb ha dit:

  Aquesta pàgina s’està convertit en la de referència dels rugbistes, rugbymen i rugbywomen, catalans. Sempre m’havia sobtat les v dels del XIII. Ara ja se el motiu. Seguim aprenent!. Gràcies

 2. Erik ha dit:

  Felicitats públiques per la teva feina, rugbipensador, un plaer visitar aquesta pàgina ben plena d’informacions! Gràcies i fins aviat.

 3. Josep ha dit:

  M’afegeixo a les felicitacions……endavant!

 4. Joan Carles ha dit:

  Bona feina amics!!!!!

  Gaudeixo de tot el contingut de la vostra Web. I a mes dels interessants continguts, se sent la catalanitat pels quatre cantons.
  Així doncs, Visca el Rugbi……i Visca Catalunya!!!!

%d bloggers like this: