Durant el decurs d’un partit de rugbi es poden produir molts tipus d’infraccions. Són les anomenades faltes. Quan un jugador coment una acció il·legal i després que l‘arbitre hagi avaluat que no es pot atorgar la llei de l’avantatge per l’altre equip, s’ha d’aturar el joc i castigar la falta segons la gravetat.
Rugbi a quinze
Per a la majoria de les faltes, l’equip no-infractor pot escollir una de quatre opcions. L’arbitre pregunta quina de les quatre es vol realitzar i el joc continua després d’executar el càstig. Aquestes quatre opcions són:
- Xut a pals, si s’està prou a prop dels pals, es pot intentar puntuar. El que es consideri a prop o lluny depén del xutador, mireu sinó, aquest xut :
- Melé amb introducció de l’equip no-infractor. Normalment s’usa aquesta opció si s’està a prop de la línia de marca i cal puntuar sigui com sigui. Després d’un avant o d’una passada endavant sempre hi ha melé per a l’equip no-infractor.
- Xut a fora amb servei de toc favorable. Aquesta opció consisteix en xutar la pilota directament a fora, sent el servei de toc favorable a l’equip no-infractor. Va molt be per avançar molts metres de cop, però cal assegurar-se de xutar a fora i després encara cal guanyar el servei de toc. Si la pilota no surt, probablement se la quedarà el contrari i el joc continuarà com si no hagués passat res. Quan parlavem de la melé espontània, haviem vist un video que avui repetirem, per veure’n l’exemple:
- Joc a la mà. Una manera senzilla de reiniciar el joc. El jugador que treu la falta, aproxima la pilota al peu i amb un copet ràpid (tap en anglés) posa la pilota de nou en joc. Se sol usar quan la defensa està desorganitzada després que l’arbitre hagi aturat el joc. En aquest cas però, en un partit d’uns veterans anglesos, la defensa estava ben organitzada.
Sin Bin, el racó de pensar
El Sin Bin és la zona on s’expulsen temporalment els jugadors que han comés una infracció per joc perillós o joc brut. Després de 10 minuts poden tornar al joc. Quan a un jugador se li mostra una targeta groga, vol dir que ha d’anar al sin bin. Una targeta vermella és una expulsió sense dret a tornar al camp.
Faltes més comunes
Algunes de les faltes que es poden veure sovint a la fase dinàmica són, entre d’altres, l’avant i la passada endavant, placatges il·legals, no deixar anar la pilota inmediatament després d’haver estat placat, placatges sobre jugadors que no tenen la pilota, obstruir a jugadors adversaris impedint-los que plaquin el company nostre amb la pilota o estar en fora de joc i voler intervenir en la jugada.
Les fases de conquesta tenen faltes especifiques associades, com per exemple, no afegir-se correctament a un mol, melé o melé espontània, o enfonsar de forma voluntaria un mol o melé.
Rugbi a tretze
Al rugbi a tretze, tot és més senzill. Quan es produeix una falta: o be es xuta a pals o be es pot reiniciar ràpidament el joc amb un tap. També es pot xutar endavant i a fora per tal de reiniciar amb un tap des de l’alçada per on ha sortit la pilota -deu metres endins del camp. De nou, és molt important que la pilota surti a fora realment. Com sabrem, al rugbi a tretze no hi ha servei de toc i en els casos de xuts a fora per faltes tampoc.
Si un jugador comet un avant o una passada endavant es fa una melé.
Moltes faltes del rugbi a tretze són idèntiques a les del rugbi a quinze: obstrucció, placatges alts, placar a jugadors sense pilota, fora de joc. Però n’hi ha de diferents, com per exemple, no retirar-se els 10 metres reglamentaris després de cada placatge.
Al tretze també hi ha targetes grogues i vermelles, tot i que, a les lligues de l’hemisferi sud, no n’hi ha de grogues. Allà l’arbitre aixeca les dues mans, ensenyant els deu dits per indicar els deu minuts que el jugador es passarà al sin bin.