La cerca de l’ARCA…trobada

Quan he descobert l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues —l’ARCA—, no he pogut evitar de començar a navegar per les desenes i desenes de revistes digitalitzades, algunes d’elles de fa més de dos-cents anys, tal com si fos un arqueòleg aventurer, mentre feia una gran troballa. 

I si que ho és de gran troballa. ARCA és un portal d’accés obert i gratuït, impulsat per la Biblioteca de Catalunya on hi podem consultar un grandíssim nombre de publicacions antigues digitalitzades.

Sens dubte un fons documental que deixa constància de la riquesa del que fou la nostra cultura i que ens deixa —als catalans actuals— bastant malparats per la poca qualitat de les nostres publicacions d’avui dia, en comparació.

He estat una llarga estona llegint i llegint, embadalit, publicacions com el Quatre gats,  Patufet o L’Avens, entre d’altres i sempre amb un nus a l’estómac, fruit de la barreja de sentiments i emocions que se m’anaven succeïnt. Llegir-les és com veure la història amb els ulls d’uns altres temps.

El sistema té una potent eina de cerca per paraules i, havent vist que hi havia un parell de revistes d’esports, la temptació de cercar-hi la paraula màgica al cercador ha estat superior: Rugby

 

Resultats de la cerca:

Quin gust de veure articles a vàries columnes o de pàgina sencera sobre Rugby. Fotogràfies i comentaris sobre la jornada anterior, comentaris de partits d’exhibició, la gira dels anys 20 dels All-Blacks. La Santboiana, la UE Sans, Rugby Club Cornellà, tots hi són. Hi ha de tot. Quins temps!  

Només un petit apunt per veure la talla del que es publicava en aquelles èpoques i que em sembla molt adient, ara que la IRB es proposa reformar algunes de les lleis del joc, amb les actuals ELVs que ja hem vist:

Es tracta d’un article de la revista L’Esport Català, del 8 de setembre de 1925, pàgines 3 i 4, on un tal A. Sarsanedas i el mític Canela de la Santboiana, comenten una sèrie de modificacions a les regles de la melée i la touche, del Rugby. Us deixo així, amb les consideracions preliminars d’en Sarsanedas. Que ho disfruteu.

En aquesta entrada he fet servir els mots originals del Rugby, enlloc dels mots catalans actualitzats del TERMCAT.

[Actualització] Article a Vila-Web sobre la història de l’esport català en imatges, aquí.

Anuncis

3 Responses to La cerca de l’ARCA…trobada

 1. mariona ha dit:

  ostres, què bo!
  un recurs interessantíssim i valuosíssim! me’l guardo al meu delicious i ho comentaré a l’antiga feina on treballava, una fundació d’estudis històrics, per si no el coneixessin. Merci rugbipensador! ;-D

 2. joan boix ha dit:

  Quina troballa!!!!!!. Jo tinc un recull de notícies de rugby de LV i el Mundo deportivo, però això pot ser una mina! Moltes gràcies!!!!

 3. Andres ha dit:

  Molt be tenir un recurs així, però i actualment ? Jo segueixo la revista Esforç i la veritat és que no està gens malament.

%d bloggers like this: