Hemeroteca de La Vanguardia

Si fa un temps haviem descobert l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, que ens va permetre veure la quantitat d’articles de sobre rugbi que es publicaven en temps de la República, ara descobrim l’arxiu digital de La Vanguardia

Aquests dies, ja sabreu, que han obert la seva hemeroteca i es poden consultar tots els exemplars publicats, amb suplements inclosos, des del primer dia. A més s’hi poden fer cerques i cerques comparades. 

Ho farem anar, doncs.

 

De fet ja ho hem fet servir: En Frédéric Humbert, que té un dels millors blocs de rugbi històric existents, i jo mateix, estem sobre la pista d’un cartell català, malhauradament plagiat del feixisme italià, que anunciava un partit al camp de Les Corts, en el marc de les Festes de la República, el 14 d’abril de 1936.

De moment ja hem trobat informació d’aquell partit. Ara ens queda saber qui i per quina raó va plagiar el cartell original, però això crec que ens constarà una mica més.

 

 

Anuncis

9 Responses to Hemeroteca de La Vanguardia

 1. jboix ha dit:

  El cartell que cerqueu està a la Secretaria General de l’Esport a Esplugues. Està al que seria la sala d’espera. La FCR va fer-ne una còpia, amb tamany més petit, donant-la als assistents a una de les seves assemblees. En deuen tenir més. Potser si els hi demanes te’l podrien fer arribar. El partit no era ben bé amb la selecció francesa, sinó amb uns dels seus departaments que ara no recordo. Ho vaig llegir fent recerca a La Vanguardia d’aquelles dates o al Mundo Deportivo.

  Si cerques La Vanguardia del 4 de gener del 1934, veuràs la notícia de la constitució de la FIRA amb la presència de la FCR. Crec recordar que també la van penjar a la web de la FCR, però ja fa temps

 2. jboix ha dit:

  Per cert, a la web de l’Humbert es diu que la samarreta del cartell del 14 de juliol és negre. En realitat és blau marí.

  La troballa dels dos cartells és ben bona!.

 3. internationalrules ha dit:

  Benvolgut Rugbi Pensador:

  Gran estudi sobre aquest cartell tant famós i sobre les arrels històriques del rugbi català. Sobre el tema dels cartells, crec que us puc ajudar una mica. Es tracta d’una corrent cartellística molt antiga, no pas originària de l’Itàlia posterior a 1923, si no crec que aquest estil té les seves arrels des de la revolució d’octubre de 1917. a Rússia.
  La funció d’aquests cartells es clarament propagandística, i el cartell que tu esmentes entra al cànon d’allò que es feia a les imprentes gràfiques a Barcelona i València als anys 30. En aquest sentit, el 2006 va haver-hi l’exposició de “Cartells de la República” al Museu d’Història de Catalunya, on aquest tema és clarament tractat.

  En aquest cas que ens ocupa, és molt clar que la gràfica a qui van encarregar l’el·laboració d’aquest cartell va decidir apropiar-se’n del model propagandístic Italià, que volia difondre la pràctica del rugbi entre la juventut italiana al considerar-lo un esport que encarnava els valors feixistes de lleialtat, força, valentía i sacrifici.

  En Starace, en Goebbels a l’italiana, ministre de propaganda, va encarregar aquest treball a un tal Mancioli, l’autor del cartell original.Corrado Mancioli,que també va fer altres cartells de ciclisme i altres disciplines esportives.

  Potser tot plegat és tant fàcil com pensar que en Mancioli tenía relancions de tipus professionals amb els artistes catalans, o bé que algun deixeble seu fos català.

  Si no vaig errat, a la part inferior esquerra del cartell surt el nom de l’empresa gràfica i l’adreça, al passeig de Sant Joan, Barcelona.

  Una darrera cosa: la data del cartell català és clara, però i la del cartell Italià? Es anterior, oi? però on surt la data?

 4. internationalrules ha dit:

  Rectificació: L’artista en qüestió no és Corrado Mancioli, aquest és el fill. L’autor del obra és en Ottorino Mancioli, i la data de publicació del pòster, el 1930. Ottorino Mancioli fou un mestre que atragué molts aprenents gràfics al seu taller com a deixebles, i la seva temàtica era bàsicament esportiva i mèdica.

  En Ottorino no era un feixista convençut, si no un artista que posa al seu talent al servei d’un client molt important: l’estat Italià. I dic que no era feixista, ja que va continuar la seva obra un cop derrotat el règim feixsta per les potències aliades.

  Per més informació, podeu consultar aquesta web: http://otto.man.8m.com/index.html

  Salut!!

 5. rugbipensador ha dit:

  Ostres em deixeu parat de la quantitat d’informació aportada!

  Aquell partit he vist que era contra França “Alps Maritims”, a la wiki ( http://ca.wikipedia.org/wiki/Partits_de_la_Selecció_Catalana_de_Rugbi ) s’esmenta el partit i si us hi fixeu, veureu que el resultat de la wiki ( 18-6 ) es contradiu amb el de La Vanguardia ( 6-18) Qui te raó?

 6. jboix ha dit:

  Internationalrules m’ha deixat aclaparat. Dóna una informació de gran profit i que ens serveix a tots. El felicito.

  El cartell català, efectivament, hi consta l’empresa gràfica: Atlàntida, A.G, Pº St, 34-BARNA (transcrit literalment).

  El Mundo deportivo també parla de 6-18. No dic que en aquella època hi hagués tanta diferència com ara entre el rugby de l’estat francès i el català, però em mereix més cerdibilitat LV i el MD que no pas Wikipedia.

 7. Monti ha dit:

  A banda de tot, es ben curiós de la gràfica de LV el pico que hi ha cap el finals dels 90’s. Imagino que degut a l’entrada a l’era del professionalis-me i les RWC

 8. rugbipensador ha dit:

  Monti! un plaer veure’t per aquí!

 9. Monti ha dit:

  El plaer és meu de compartir un espai amb els amants del rugbi català.

%d bloggers like this: