El llenguatge arbitral (I)

Aprofitant que aquest dissabte comença un nou curs d’àrbitres de rugbi, i que durarà ben be tot el mes de novembre, aquesta setmana comentarem una mica algunes senyals del llenguatge arbitral.

Hi ha ben be una cinquantena de senyals que els àrbitres ens poden mostrar durant un partit de rugbi i, per tant, és molt important que les coneguem, sinó totes, com a mínim les més bàsiques i potser alguna de més complicada, per no perdre’ns els detalls del joc.

Si fem memòria recordarem que el rugbi es juga en diferents fases. D’una banda la fase dinàmica, que és quan la pilota està en moviment i, de l’altre, les fases estàtiques, quan la pilota està aturada o disputant-se (melé ordenada, melé epontània, mol, servei de toc i els xuts).

Així, podem classificar els senyals que l’àrbitre pot fer, associant-les a les diferents fases del joc: quan la pilota no està en joc, quan la pilota està en moviment, associades a la melé espontània o al mol, de la melé ordenada, del servei de toc i de les faltes que es puguin haver comés.

Algunes senyals informatives 

Figures A,B,C,D,E

Fase dinàmica

Figures F,G,H,I

 

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: