Calcio fiorentino

Fa uns quants mesos, parlant dels ancestres del rugbi, el Rugbipensador va esmentar el calcio fiorentino, un dels molts jocs a l’origen del futbol i del rugbi que hi ha hagut i hi ha a Europa. En vull tornar a parlar, aprofitant que se m’ha convidat a participar de tant en tant en aquest bloc, perquè de fet vaig ser testimoni, quan era petit, de l’única vegada que s’ha jugat el futbol florentí a casa nostra, i una de les poques que ha sortit del seu medi natural: Florença. Va ser el 6 de juliol de 1982 a la plaça Monumental de Barcelona, gràcies a una iniciativa de la Diputació de Barcelona amb motiu del Mundial de futbol del 82. D’aquell partit, en conservo amb cura un llibret, editat en català, castellà i anglès, que relata concisament la història del joc, el desenvolupament i les regles.

calcio

Entre altres coses, al llibret s’explica que el joc del futbol florentí (o calcio in costume) és un esport practicat com a mínim des del segle XVI a Florença entre els joves nobles i més forts dels quatre grans barris de la ciutat, en un ambient festiu i popular. En principi, el futbol florentí (reportatge) es jugava sobretot per Carnestoltes, en uns llocs molt determinats, i era prohibit fer partits, en senyal de respecte, durant certes festes religioses, quan hi havia algun dol o prop d’hospitals. El joc entronca amb els orígens més antics del futbol i del rugbi, com l’harpastum romà. De fet, tant la disposició dels jugadors com les tàctiques recorden l’ordre de batalla dels antics legionaris florentins.

calcio1

La tradició del calcio in costume, que es juga durant seixanta minuts en un terreny de sorra i amb vint-i-set jugadors per equip, es va mantenir viva fins el segle XVIII. No va ser fins el 1930 (reportatge) que es va revitalitzar. Actualment, es juguen tres partits al juny (dues semifinals i la final), entre els quatre equips florentins: els blancs, els blaus, els verds i els vermells.

El partit a Barcelona de l’any 1982, el van jugar els equips del Santo Spirito (blancs) i el Santa Croce (blaus), amb la tradicional rua i l’espectacular joc dels abanderats inclosos. Però, malauradament, no recordo ni el resultat ni l’equip que es va endur la vedella…

One Response to Calcio fiorentino

  1. rugbipensador ha dit:

    Benvingut!
    Molt bona la sorpresa!!

%d bloggers like this: