Decepció ibèrica

La veritat és que estic una mica decebut amb això de la Super Ibèrica de Rugby. D’una banda, aquest primer any, sembla que ni l’equip de Gibraltar ni els equips de Portugal hi participaran i la cosa es queda en sis franquícies, totes elles de l’estat espanyol.

La creació d’aquesta lliga professional m’ha semblat un llarg culebrot, amb estires i arronses, sortides de to, decisions unilaterals, dimissions, i un altre llarg etcètera, que m’he estalviat molt gratament de comentar durant aquests darrers mesos

A més, cal sumar-hi l’hermetisme amb que s’ha gestat tot el procés. Hi havia ben poca informació i aquesta sembla que es filtrava només a un únic mitjà de comunicació i per tant, la cosa semblava de tot, menys transparent. 

Hi havia, això sí, la figura d’un Michael Robinson omnipresent, que a molts ens donava una certa tranquil·litat, enfront d’alguns personatges impresentables del rugby espanyol i  estic convençut que treballarà perquè els que s’han quedat fora hi siguin presents els propers anys, si el projecte sobreviu, es clar.

Catalunya Blaus Almogàvers, de Sant Boi

escut_almogaversPel que fa a l’equip de Sant Boi, si fa uns dies el mateix Javier Corbacho ens comentava a la seva editorial de la revista Esforç, que la franquícia catalana s’anomenaria Catalunya Blaus, ara s’ha sabut que el nom definitiu serà el de Catalunya Blaus Almogàvers. Un canvi de nom d’última hora que no m’acaba de fer el pes. M’explico.

Estic d’acord que escollir el nom d’una empresa —doncs una franquícia és una empresa— només depèn dels seus amos i en tenen tot el dret, faltaria més. Però és que d’Almogàvers catalans ja en teníem uns: els XV Almogàvers —els Barbarians Catalans— un combinat de jugadors de rugby de diferents indrets dels Països Catalans que només disputava partits amistosos.

xvalmogaversSi no recordo malament, la samarreta dels XV Almogàvers era de color blau marí, si fa no fa, igual que la que lluiran els Catalunya Blaus Almogàvers, i portava brodat l’escut amb les quatre barres catalanes i dos coltells d’almogàver.

No sé si hi ha alguna relació entre el nom d’aquest combinat mític català i el canvi de nom de la franquícia de Sant Boi, però si més no, estaria bé que hagués estat fruit d’un homenatge consensuat a aquella idea original i integradora que tenien els XV Almogàvers. 

Em temo però, que més aviat hagi estat una decisió unilateral de la junta directiva de la franquícia i podria donar-se el cas que hi hagués algun problema legal amb els noms. Si és així, dubto si serien els XV Almogàvers els que haurien de canviar-se el nom o fins i tot deixar d’existir en favor de la nova franquícia professional.

Si hi afegim, a més, que els contactes de la franquícia catalana amb la resta d’equips amateurs catalans han estat, segons tinc entès, poc entenedors i sense oferir-los gaire marge de maniobra, potser és que estem presenciant el naixement d’una franquícia d’aquelles que fan i desfan al seu aire, sense comptar per res amb els equips més petits.

Tant de bo m’equivoqui. 

Els Almogàvers de Santboi arriben el proper 24 d’abril i s’enfronten als Korsarioak d’Euskadi.
Anuncis

6 Responses to Decepció ibèrica

 1. Víctor ha dit:

  No hi ha cap web ni res que reuneixi la informació de la Superibérica o dels seus equips? Avui no ho he buscat, però si que ho he fet altres cops, i no n’he trobat res. I sembla mentida que, si volen fer alguna cosa d’aquesta magnitud, no tinguin cap lloc web…

 2. Dani ha dit:

  He trobat això en el web de la Federació Basca de Rugby:

  La Liga Super Ibérica ya tiene calendario y fecha de inicio, el viernes 24 de Abril, y comenzará con un partido entre la franquicia vasca KORSARIOAK y la catalana ALMOGAVERS.

  El primer partido se disputará en el Miniestadio Anoeta a las 20:00 horas y con las camaras de Canal+ en directo.

  També tenen un link amb el calendari que tot i que es veu una mica pixelat s’intueix l que hi posa: http://www.euskadirugby.org/extranet/ficheros/LIGA%20SUPER%20IBERICA.pdf

  salut

 3. F. Mas ha dit:

  Doncs si que és una decepció. Ni portuguesos ni gibraltarenys. No deixa de ser una Divisió d’Honor amb quatre jugadors d’una mica més de nivell sempre que hi hagi diners per pagar-los. S’havia parlat d’una altra franquícia catalana, però pel que sembla, res de res. Algú sap quants clubs s’han adherit al projecte de la Santboiana? El nom adoptat pot portar cua, com bé apuntes.

 4. Víctor ha dit:

  A mi que em perdonin, però si volen que tingui ressó, o hi entra el Barça i el Madrid, o nanay. Sé que pot sonar injust, però a vegades s’ha de fer sacrificis si volem millorar, i posar dos noms de futbol en el món del rugbi pot servir d’impuls. Hi haurà més ressò quan la franquícia del Barça s’enfronti a la del Real Madrid en el Miniestadi, que quan els Almogàvers s’enfrontin a Vacceos.

 5. Lluis ha dit:

  Creieu que s´han cuidat prou les relacions entre els Clubs perquè això pugui funcionar?
  Suposo que el “premi” final es repartirà entre els Clubs que hi han posat jugadors,no?
  No sé en el cas de Catalunya, però al país basc les relacions entre el Bera-Bera, qui té la franquicia, i l´Ordizia per exemple són nefastes.Creieu que l´Ordizia deixarà jugadors al Bera-Bera?
  No sé tot plegat ho veig molt complicat….

 6. F. Mas ha dit:

  Del País Basc no se com s’ho faran. De Catalunya, sabem quants clubs s’han adherit? Sembla que fins fa poc es volia constituir una altra franquícia a Catalunya, se’n sap res?

%d bloggers like this: