The Guinardera Connection

recoder-entrevista-octubreDeu n’hi do l’enrenou que hi va haver el mes passat a Sant Cugat entre l’Ajuntament de la ciutat, la Federació Catalana de Rugby i la Generalitat de Catalunya al voltant del  ja utòpic Centre de Tecnificació de Rugby que s’havia de construir a la Zona Esportiva Municipal de la Guinardera.

Una història per no dormir de la que ja n’havíem parlat i que ara, després d’aquesta sèrie de declaracions  dels implicats, podem intuir un final força decebedor.

L’assumpte tancava el 2009 amb les declaracions de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, on se’ns despenjava, en una entrevista a cugat.cat, amb que la Federació no li havia explicat mai que és un Centre de Tecnificació de Rugbi i que, ja de pas, en descartava tota possibilitat que s’acabés fent a la seva població.

annaprunaAnteriorment, la secretària general de l’esport, Anna Pruna, havia declarat, també a Cugat.cat (entrevista sencera, aquí) que si no hi havia Centre de Tecnificació de Rugby, es retiraria la subvenció per la construcció, ja que s’estaria contravenint el conveni signat entre l’ajuntament i la Generalitat.

No obstant, l’Anna Pruna es mostrava força sorpresa a l’entrevista de que ningú li hagués informat de les intencions de l’Ajuntament, ni de les desavinences amb la federació.

Per la seva banda, el president de la FCR, Ignasi Planas, apuntava a la regidoria d’esports de Sant Cugat, encapçalada per Xavier Amador, de ser els responsables d’haver mal interpretat els termes del conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament, que establien que l’ús del camp no era només d’àmbit local.

Segons Planas, la regidoria d’esports els ha fet ballar el cap molt.

Una mica d’història

Per entendre tot aquest enrenou, cal retrocedir un temps enrere. Fa un parell d’anys, la Generalitat havia engegat el seu Pla Director de Tecnificació Esportiva, la idea del qual era que tots els esports federats de Catalunya poguessin gaudir d’uns recursos per a millorar el seu nivell esportiu.

Aquest pla definia set Zones de Tecnificació i per cada zona hi hauria d’haver unes instal·lacions adequades per a l’esport, aules d’estudi, capacitat d’allotjament per a esportistes i centres mèdics especialitzats. Tot orientat a afavorir la millora esportiva de la zona. A més, si tots aquests recursos estaven situats dins el mateix recinte, llavors això era un Centre de Tecnificació Esportiva.

El Centre de Tecnificació de Rugby

Així doncs, pel que fa al rugby, la Generalitat li va concedir a la Federació Catalana de Rugby, en virtut de l’acord de govern, la quantitat de 350.000€ (arxiu pdf, pàgina 30) per tecnificar la Zona Metropolitana i li va demanar a més, que proposés el lloc on ubicar el Centre.

Sant Cugat fou l’opció escollida donat que ja s’hi havia de construir un camp de rugby a la Guinardera i  la població està prou ben connectada amb el nord, el sud i la part interior. Els 350.000€ s’afegien doncs, a la subvenció inicial per a Sant Cugat, que arribaria així als 1.600.000€.

Calia però, que l’Ajuntament de Sant Cugat s’avingués a perdre la gestió de la Guinardera, si més no, parcialment, per convertir-la en un equipament d’àmbit català, cosa que em penso que mai ha volgut.

Ja les primeres declaracions del regidor d’esports, Xavier Amador, ho deixaven entreveure. Amador sempre s’ha mostrat partidari d’impulsar el Rugby a Sant Cugat, però sempre en clau local i mai en clau metropolitana, ni molt menys catalana.

Això sí, el Club de Rugby de Sant Cugat, encapçalat pel seu president Joan Pradas, sempre s’ha mostrat partidari del Centre de Tecnificació de Rugby com a ens d’àmbit català, com no podia ser d’altre manera, donat que és clar que millorant el nivell de tots, també millora el nivell propi.

Tot i així, l’equip de Sant Cugat no pot fer gaire soroll, suposo. Deu ser difícil per a ells posar-se en contra del seu ajuntament i més, quan el pretext que se’ls dóna des de l’ens local és que la Guinardera serà per a ells, al cap i a la fi.

Conclusió

Veient el panorama, i veient que la FCR no ha emès cap nota de queixa a la seva web, ni als mitjans de comunicació. Com penseu que acabarà tot això? Ja us ho dic jo, l’Ajuntament es sortirà amb la seva i es quedarà amb la Guinardera, un camp de rugby envoltat d’una pista d’atletisme formidables, pagats pels contribuents catalans.

Així doncs, el Centre de Tecnificació de Rugby es descartarà definitivament, i potser, per salvar els mobles, es signarà un acord pel que ens diran que ara hi haurà una Zona de Tecnificació de Rugby: o sigui, el camp aquí (potser el de la Guinardera mateix, però de lloguer), el gimnàs allà, les aules tècniques més enllà, els dormitoris per jugadors desplaçats ves a saber on i el centre mèdic ni ho vull saber.

Tant de bo m’equivoqui.

3 Responses to The Guinardera Connection

 1. català1931 ha dit:

  Es una llastima que els clubs tinguin que ser presoners d´aquests ajuntaments, de tots colors, on es creuen que tenen dret de pernada sobre les petites entitats, sotmeses e les subvencions i instal.lacions municipals!!!!

  Quina merdocracia!!!!

  Després diuen perquè la gent s´allunya de la politica i com potser que la politica municipal, coneguda com politica de proximitat sigui la mes fosca, poc transparent i poc democratica de totes les democracies.

  Bona tarda.

  Català1931

 2. JoanM ha dit:

  Per experiència pròpia: si hi ha polítics pel mig, malament. I si a sobre hi ha rivalitats entre grupets (que si tu ets govern, l’altre oposició i el de més enllà nos-equè), pitjor, perquè les capelletes emmerden. El que sembla mentida és que gent que diu que vol promocionar la pràctica esportiva, en un cas com el nostre, d’esport que suma valors a salut, actuï d’aquesta manera. Ja prou trista és la vida dels clubs (ja m’enteneu …) com perquè a sobre qui representa que t’ha d’ajudar es dediqui a fotre pals a les rodes. Amb “amics” d’aquest calibre, ja m’explicareu! Ara, això sí: donen concessions d’instal·lacions esportives a grans federacions que s’embutxaquen calers “a manta”. Va com va, que deia l’Ovidi.

  PS. Ben retrobat, Rugbipensador! El món del rugby necessita les teves aportacions!

 3. Monti ha dit:

  El CR Sant Cugat ha perdut una gran oportunitat de que el rugby s’instal·li definitivament a la seva localitat. Estic segur que a la primera de canvi l’ajuntament aprofitarà la Guinardera per qualsevol altre menester. De fet ja hi juguen els de futbol a 7 i qualsevol dia en tindran més pes per l’ús d’aquestes instal·lacions.

A %d bloguers els agrada això: