Les posicions del rugbi a xv. Els backs.

Fa poc veiem els davanters i com n’estava de relacionat el nom que tenen amb la jugada de la melé. Avui ens centrarem en els backs. Els backs són set jugadors que obtenen la pilota que els davanters els hi passen des de la melé i intenten marcar els punts mitjançant jugades trenades.

Al rugbi són backs un mig de melé, amb el dorsal 9, un mig d’obertura, amb el 10, quatre jugadors que es diuen tresquarts, amb els dorsals de l’11 al 14 i un home més endarrerit, anomenat darrer, que duu el dorsal 15.

De tresquarts, en tenim l’ala esquerra, l’11 (*) , el primer centre, el 12, el segon centre, el 13 i l’ala dret, amb el 14 (*).

mig de melé (9) Juga un paper molt important ja que ha de prendre decissions ràpides per guanyar terreny i passar la pilota.

mig d’obertura (10) Organitza l’estrategia que usaran els backs.

ala esquerra (11) i ala dret(14) Han de ser molt ràpids i escorredisos, per evitar els defenses.

primer centre (12) i segon centre (13) Han de ser bons placadors i atacants. Solen ser els que troben un forat a la defensa per on passar-hi.

darrer (15) Defensen la zona de marca i capturen els xuts d’allunyament de l’equip contrari. Han de ser molt bons placadors, ja que són l’últim jugador de la defensa.

Per acabar, un video del XV de France davant dels AllBlacks amb davanters, backs, melé i assaig, que tot sigui dit, hauria d’haver estat invalidat per una passada endavant, però que igualment ja ens va be, a tall d’exemple.

(*) Atenció! Al diccionari de rugbi del termcat, l’11 i el 14 apareixen apareixien amb els numeros girats. Intentaré posar-me en contacte amb ells per que ho arreglin. L’11 és l’ala esquerra i el 14 és l’ala dret.

[Actualització 16 de maig de 2008] Els técnics del Termcat han esmenat l’error dels dorsal.

1 Responses to Les posicions del rugbi a xv. Els backs.

  1. […] per aquest canal tindran molt a veure amb el primer i el segon centres de l’equip, que recordem que eren els dorsals 12 i 13. I molt sovint s’hi afegeix el darrer (15) per fer creure a […]