El placatge

Avui comentem un dels moviments més característics dels esports de la familia del rugbi: el placatge (Tackle, en anglés).

Tot i que el que està permés i el que no ho està, varia segons el tipus de rugbi en que ens fixem, en general, placar vol dir aturar el portador de la pilota, tot fent-lo caure a terra. El placatge més típic del rugbi a quinze és el que consisteix en agafar el portador per la cintura i fer la càrrega amb l’espatlla fins que cau a terra. Actualment es pot agafar també per damunt de la cintura, però mai pel coll o per sobre, doncs és molt perillos.

Només es pot placar al jugador que porta la pilota. I, si aquest se’n desprén d’ella, ja sigui passant-la enrera o xutant-la, tot just abans que el plaquin, l’arbitre haurà de jutjar si el placador tenia prou temps per aturar la seva acció o, si més no, si hauria pogut minimitzar-ne l’impacte i castigar-ho si ho creu oportú.

XV Al rugbi de quinze, quan un jugador és placat, aquest ha de deixar anar la pilota el més ràpid possible i quedar-se quiet. El placador també se n’ha de desdir, tant del jugador placat com de la pilota. Placador i placat és com si no hi fossin i només poden intervenir altres jugadors. El placatge sol derivar cap a una altre fase del joc anomenada melé espontània, que ja comentarem un altre dia.

XIII Al rugbi a tretze, en canvi, un jugador no es considera placat fins que l’arbitre considera que es rendeix i per això, el placador s’ha de quedar pressionant el placat a terra, mentre el placat presenta lluita. Uns tres segons després, quan l’arbitre diu: Placat! (Held!, en anglés o Tenu!, en francés), el placat s’aixeca i fa rodar la pilota cap enrera, amb la planta del peu (d’això se’n diu Roll Ball). La defensa, excepte 2 jugadors (com a màxim), que haurien intervingut en l’ultim placatge,  ha d’haver reculat 10 metres. Al tretze, per tant no hi ha mai cap melé espontània.

Aquí un placatge retardat, per cert, del nostre amic Sebastien Chabal. Fixeu-vos com tenia prou temps per afluixar i no ho fa. Encara li haguessin pogut treure tarjeta groga. Monsieur Chabal, it was certainly a late tackle.

La llança – de l’anglés, spear tackle – és un placatge prohibit ja que és molt perillos. A aquest jugador li van caure quatre partits de suspensió per fer això:

I aquí un placatge que deriva en melé espontània:

9 Responses to El placatge

  1. mariona ha dit:

    hola rugbipensador!

    no entenc ni un borrall d’aquest esport, però amb les teves súper explicacions (que llegeixo una mica en diagonal, tot s’ha de dir… jejeje) el vaig ententent una miiiiica més… Ara, tot això dels placatges i les melés espontànies em fa molt de riure!!! si no entens què fan, tot de tios posant-se un damunt dels altres és una cosa molt cachonda!!! JAJAJA! ;-)

    la CT-presi

  2. JB ha dit:

    Mariona, anima’t a veure algun partit en directe. Qui tasta el rugby no el deixa.

  3. rugbipensador ha dit:

    Be, Mariona, gràcies per llegir-ho, ni que sigui en diagonal ;)
    D’altre banda, si vols veure un partit, avui a teledeporte -canal digital d’esports de TVE-, a les 22h, hi ha un fantastic partit de semifinals de la lliga anglesa, però compte amb el que diu en JB…encara t’hi enganxaràs.

  4. borinot ha dit:

    ep, noi… tu de placatges, n’entens molt, no?
    Apa, fins aviat.

  5. JB ha dit:

    Veu veure el partit? Quina mala sort la del Cipriani. Nomes veient com cridava em feia mal tot el cos. Aquest dissabte es juga la final de l’Heieneken i també hi ha el sevens de Barcelona a la Mar bella.

  6. rugbipensador ha dit:

    Ostres, sí que el vam veure…en Cipriani s’estarà 6 mesos de baixa…

  7. […] que té la pilota avança pel terreny de joc guanyant metres fins que el jugador portador és placat i l’arbitre considera que es […]

  8. […] espontània es produeix quan la pilota ha quedat deixada a terra, generalment després d’un placatge o mol enfonsat involuntàriament i hi ha com a mínim un jugador de cada equip que, estant […]

  9. […] placatges no es fan, en general, un-contra-un, sinó que són dos els homes els encarregats de tombar el […]